Kasa fiskalna mercury

Razem z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest dokładna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób posiadających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów dobra tegoż nie wykorzystuje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu również o te, które dają swoje usługi sezonowo. Podobna forma istnieje w przypadku podmiotów angażujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W kontaktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W niniejszej jakości nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo jest to wyjątkowa restauracja, czy same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Stanowienia nie jest też wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w części gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w klubie gastronomicznym potrzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do lektury, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla produktów z dalekich kategorii.  Był to pewny warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bezpośredniej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, a nie w grudniu ale w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy zawrzeć w procesie 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w jakim stała przeprowadzona pierwsza pomoc gastronomiczna.